Femei celebre din istoria Clujului

Anna Bathory a fost acuzată de vrăjitorie dar şi de relaţii incestuoase cu fratele său, principele Bathory. S-a căsătorit la Cluj în anul 1608, cu Dionisie Banffy de Losoncz. În anul 1913 s-a recăsătorit cu Sigismund Josika. Înrudită cu faimoasa contemporană Elisabeta Bathory de Ecsed. Acuzată de vrăjitorie de Gabriel Bathlen, a fost cercetată pentru şapte ani, în trei procese de vrăjitorie care au fost încheiate prin condamnarea la exil şi la confiscarea completă a averii din anul 1621.

Claudia Rheday a fost una dintre celebrele frumuseţi din istoria Clujului, şi şi-a petrecut o mare parte din din adolescenţă în Palatul Rheday aflat la intersecţia Pieţei Unirii cu str. Napoca. În anul 1835 s-a căsătorit morganatic cu ducele de Alexandru de Wurttemberg. Fiul său prinţul Francisk de Teck s-a căsătorit cu principesa Mary Adelaide de Cambridge.

Raluca Ripan a fost prima femeie din ţara noastră care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe chimice. Cadru didactil la Universitatea din Cluj din anul 1920, Raluca Ripan a reuşit imediat după cel de al 2-lea Război Mondial să devină o membră a Academiei Române. Fondatoare a institutului de Chimie din Cluj care îi poartă în prezent numele.

Smaranda Brăescu a fost supranumită regina înălţimilor şi s-a nasuct la 21 mai 1897 într-o familie modestă. Pasionată încă din adolextenta de lumea aviaţiei a început să practice paraşutismul în anul 1928. La 1 iulie în acelaşi an a făcut în Germania un salt de la 600 de metri devenind prima femeie paraşutist din România. La 2 octombrie 1931, Smaranda Brăescu a efectuat primul său salt de la altitudinea de 6000 de metri având record naţional absolut şi fiind recompensată cu medalia “ Virtutea Aeronautică”.

Invitată în SUA Smaranda Brăescu a doborât la 19 mai 1932 la bază militară de la Sacramento, recordul mondial de la Sacramento, recordul mondial absolut printr-un salt de la altitudinea de 7200 de metri. Acest record mondial a rămas în vigoare până în anul 1951 atunci când a fost depăşit de un alt pilot român, Traian Demetrescu Popă. Devenită o adevărată legendă a primit contracte în SUA, a fost invitată la Roma şi l-a cunoscut pe mareşalul italian Italo Balbo.