Legendele Clujului - Avram Iancu

În fiecare an pe vrmeea studenţiei lui Avram Iancu în Cluj se ţinea cu mare fast în seara zilei de 18 aprilie o sărbătoare denumită Iluminaţia, dată în cinstea zilei de naştere a împăratului austriac care purta şi numele de principe al Ardealului. În perioada 1841 -1846 Avram Iancu a fost student la colegiu Piaştrilor de pe strada Lupului alături de mai mulţi tineri români şi de altă etnie: secui, saşi, germani şi armeni, etc. Stătea cu chirie pe stradă care îi poartă numele, la profesorul Bergai până în 1844 apoi la familia Bokor până în aprilie 1842 în timpul episodului cu iluminaţia lua masa la pensiunea doamnei Rozalia Balinth.

Tinerii studenţi de la piarişti deşi erau concentraţi aici într-o coloratură etnică diferită şi erau buni colegi fiind solidari în activiati specifice vârstei. Una dintre aceste acţiuni de bravadă ne este arătată şi de documentele privind acest eveniment. Stundetii şi calfele din oraş erau la balul organizat la cârciuma lui Baier. Tinerii lucrători în atelierele din oraş au început să facă glume. Aşa se face a ajuns să facă glume şi pe seama studentului Anca. Tocmai de aici se pare că a pornit un conflict dintre studenţi şi calfe.

Seara, la sărbătoare au fost prezenţi atât studenţii cât şi calfele, studenţii fiind pregătiţi să îşi ia revanşa. În această încăierare au fost recunoscuţi mai mulţi colegi de-ai lui Avram Iancu, toţi fiind români, precum şi unguri. Ulterior studenţii s-au sfătuit să nege faptul că ar fi fost amestecaţi în bătaie. Unii s-au lăudat în piaţă şi alţii au povestit despre eveniment şi s-a aflat cam cine au fost actorii principali în bătaie. A fost audiat printre ei şi Avram Iancu. Ce a discutat în seara respectivă marele reprezentant al românilor transilvăneni nu se ştie. Documentul ne dezvăluie şi învie un moment concret din tinereţea mareluui erou român.