Mistere subterane în Cluj

Cei mai mulţi dintre clujeni ştiu probabil relatări referitoare la misterioasele tunele din subteran ale oraşului Cluj, ale căror origini coboară adânc în negura istoriei. Imaginaţia contemporanilor noştri nu e mai puţin atrasă de mistere decât cea a oamenilor din vechime, şi printre miturile care au atras tot timpul omenirea, mitul lumii subpământene este unul din cele mai persistente.

O versiune hiperbolizantă a acestor legende din Clujul subternan vorbesc despre câteva tunele mari care leagă centrul oraşului Cluj, de biserica de la Manastru, de cetatea de la Floreşti şi de fortificaţia austriacă de la Cetăţuie. Se discută de asemenea, şi despre un tunel care a plecat de la biserica reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu şi care are ieşire în zona cimitirului Hajongard dar şi despre mai multe tunele care leagă diferite puncte din oraş utilizate de Securitate.

În ceea ce priveşte punctul de plecare al unui astfel de tunel situat în subsolul fostului hotel Continental circulă mai multe poveşti şi legende din timpul Revoluţiei din 1989. Alte intrări subterane secrete din Cluj sunt situate în clădirea claustrului franciscan aflat pe strada Victor Deleu, în subsolul hotelului Melody şi în pivniţele unor construcţii din Piaţa Unirii. Punctul nodal al acestor reţele imaginare de tunele e situat conform cu aceste legende urbane în biserica gotică aflată în centrul oraşului şi care continuă să fie şi în prezent un centru simbolic al Clujului.

Care e de fapt realitatea legată de aceste tunele. Clujul secolelor trecute a fost numit şi oraşul comoară al Transilvaniei şi era un important centru comercial şi meşteşugăresc iar sub clădirile oraşului erau fără excepţie pivniţe ample şi foarte încăpătoare. Multe din ele au fost transformate în prezent în localuri şi au devenit accesibile pentru publicul larg. În aceste pivniţe erau depozitate mărfuri pentru care, la fel ca în toate timpurile, posesorii voiau să plătească un impozit cât mai mic. În aceste pivniţe erau încăperi secrete şi tuneluri înguste care legau pivniţele unele de celelalte acestea fiind folosite şi pentru contrabandă dar şi pentru refugiere în caz de pericole. Un astfel de tunel a fost decoperit cu ocazia cercetărilor arheologice din casă în care s-a născut principele Ştefan Bocksai sau a cercetărilor care au avut loc în strada Napoca.